Szparagi w natruralnych warunkach, tzw. dzikie szparagi, rosną w krajach basenu Morza Śródziemnego i stamtąd pochodzą. Największe ich uprawy są obecnie w Chinach, a uprawia się je w zasadzie na całym świecie. Gdy Fraszka kupowała szparagi na targu, zapytała skąd pochodzą i uzyskała odpowiedź, że z plantacji spod Poznania.
100 gram szparagów zawiera:
- 94 g wody,
- 2,1 g błonnika,
- 2,2 g białka,
- 0,12 g tłuszczu,
- 3,9 g węglowodanów,
- 25 mg witaminy B1,
- 170 mg witaminy B2,
- 0,09 mg witaminy B6,
- 30 mg witaminy C,
- 1 mg witaminy PP,
- 14 mg magnezu,
- 60 mg fosforu,
- 2,14 mg żelaza,
- 2 mg sodu,
- 24 mg wapnia,
- 202 mg potasu,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz