poniedziałek, 17 czerwca 2013

Karmelizowane marchewki

Fraszka ma kilka ulubionych blogów kulinarnych, które regularnie odwiedza. Na blogu Around the kitchen table znalazła prosty przepis na smaczną i zdrową przekąskę - karmelizowane marchewki. Fraszka nieco zmodyfikowała ten przepis.


Potrzebujemy:
  • pęczek młodych marchewek,
  • sól, pieprz cayenne,
  • słodką sproszkowaną paprykę,
  • curry - Fraszka dała także drobinę kurkumy,
  • inne ulubione zioła - oregano, tymianek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy,
I do dzieła: marchewkę umyć, jeśli jest spora, jak u Fraszki, to obrać i pokroić w kawałeczki. Ułożyć na folii spożywczej w żaroodpornym naczyniu, następnie posypać przyprawami, pokropić miodem i oliwą. Zawinąć w folię i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dodawać do obiadu jako warzywa lub zajadać je jako lekką przekąskę na ciepło lub na zimno. W obu wersjach wyśmienite.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz