Nie jest to jednak zwykłe kruche ciasto, a ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Fraszka od niedawna jest na takiej diecie, ma także 2 koleżanki, które również nie mogą jeść potraw z mąki pszennej. Postanowiła więc upiec takie ciasto i w babskim, "bezglutenowym" gronie cieszyć się domowym, zdrowym wypiekiem.
Składniki:
- 1 jajko,
- 100g masła,
- 250g koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego PKU, firmy BEZGLUTEN,
(gdy użyjecie 250g zwykłej mąki pszennej ciasto będzie dla "glutenowców")
- 100g ksylitolu (cukier z brzozy) lub zwykłego cukru.
Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę i włożyć na czas przygotowania owoców do lodówki. Rabarbar i truskawki umyć, rabarbar obrać ze skórki, truskawki pozbawić szypułek. Rabarbar pokroić na kawałki, truskawki podzielić na ćwiartki. Blaszkę do ciasta wysmarować odrobiną masła tak, aby papier do pieczenia się przykleił, wyłożyć na papier ciasto, rozgniatając je palcami. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, lekko brązowy wyjąć go i ułóżyć na nim owoce, najpierw rabarbar, a potem truskawki. Piec kolejne 30 minut w piekarniku. Ciasto nie jest bardzo słodkie, dzięki małej zawartości niezbyt słodkiego ksylitolu i kwaśnego ze swej natry rabarbaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz