piątek, 14 czerwca 2013

Prosty i szybki obiad - pstrąg, szparagi i młode ziemniaki

Gdy Fraszka była młodsza, nie ciągnęło jej do gotowania w ogóle. Owszem miała swoje ulubione potrawy, jak np. placki ziemniaczane, naleśniki z jagodami i wiele innych. Im jest starsza, tym więcej poświęca uwagi i czasu na gotowanie. Sprawia jej to przyjemność. Zwłaszcza, że ostatnio ma dla kogo gotować, kto docenia proste, ale dobre smaki. Fraszka też jest zwolenniczką prostoty w kuchni. Nie lubi zwłaszcza przekombinowanych smaków i mieszania zbyt wielu składników.

Jak zrobić prosty i szybki obiad? Fraszka proponuje pstrąga pieczonego w piekarniku, młode ziemniaczki z koperkiem oraz szparagi.


Oto przepis dla 2 osób:
  • pstrąg (jedna kub dwie sztuki w zależności od apetytów :-)),
  • pęczek szparagów,
  • 6 ziemniaczków,
  • koperek,
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 plastry cytryny.
Jak to zrobić? Rybę umyć (o ile kupiliśmy już wyczyszczoną i nie trzeba jej patroszyć), lekko posolić, obłożyć masłem, włożyć do środka pokrojony w palsterki ząbek czosnku i ułożyć na folii spożywczej w żaroodpornym naczyniu, zakryć szczelnie folią i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie, gdy pstrag się piecze, umyć i obrać zmiemniaki i ugotować na parze lub w wodzie do miękkości. Szaparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować na parze. Fraszka lubi jeśli są al dente. Zajmuje to około 20 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie, ułożyć na tależu, ziemnaiaki posypać koperkiem, a pstrąga skropić sokiem z cytryny. Szparagi u Fraszki są bez zawiesistych sosów, ich smak wystarczy podkreślić odrobiną soli i to wystarczy. Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz