Dobrych kilkanaście lat temu odkryłam kaszę jaglaną i bardzo ją polubiłam. Pasuje do dań wytrawnych i na słodko. W wersji na słodko robię poranną jaglankę z dodatkiem miodu i owoców oraz jogurtu naturalnego. A w wersji wytrawnej proponuje ten przepis. Ale myślę, że mona tu użyć także innych warzyw.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 paptyka czerwona,
- 4 łodygi selera naciowego,
- pół brokuła,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- suszone zioła: tymianek, oregano, kozieradka,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzącą wodą i gotowac do miękkości przez około 15-20 minut. Cebulę obrać, pokroić w kawalki i zeszklić w dużym rądlu. Dodać pokrojoną paprtykę i selera naciowego. Dodac 1/2 szklanki wody i dusić razem kilka minut. Nastepnie dodać różyczki brokuła i razem dusić jeszcze około 10 minut. Dodać zgnieciony czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wszytsko razem wymieszać. Gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz