sobota, 22 marca 2025

Prosty obiad: fasolka z sosem pomidorowym, brokuł i kasza gryczana niepalona

 Jestem fanką prostych i szybkich obiadów. I choć lubię gotować, to niekoniecznie lubię spędzać wiele godziń w kuchni. Tu sprawdzi się gotowa fasola z puszki lub ze słoika, albo ugotowana dzień wcześniej. Zazwyczaj gotowałam kaszę gryczaną paloną, ale ostatnio przerzuciłam się na tę niepaloną, zwaną białą. W smaku jest mniej wytrawna. Ale każdy musi sam spróbować i zdecydować, która jest dla niego lepsza.


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 puszka fasoli białej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki lub 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 średnia cebula biała lub czerwona,
  • 1 szkalnka białej kaszy gryczanej niepalonej,
  • brokuł, 
  • 4 łyżki oliwy (2 do zeszklenia cebuli i 2 do brokuła)
  • sól, pieprz, 
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę, 
  • szczypta suszonego tymianku, oregano, czosnek niedźwiedzi.

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać fasolę z puszki (lub wcześniej ugotowaną), pomidory krojone z puszki, zgnieciony czosnek i wszystkie zioła i przyprawy. Dusić 10 minut. Kaszę przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Brokuła umyć dokładnie pod biezącą wodą i ugotować na parze. Ugotowanego brokuła przełożyć do miski, polać oliwą i ulubionymi ziołami - u mnie tymianek, oregano i czosnek niedźwiedzi. Wszystko wyłożyć na tależ i gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz