W moim mazurskim ogrodzie jest sporo warzyw, ogórki - w tym roku marne, pomidory, buraczki, marchew, bazylia - bardzo bujna, pietruszka, koper i szpinak - ponownie odsiany oraz rukola i oczywiście cukinia. Te placki z cukinii robiłam już kilka razy. Robi się je bardzo szybko i równie szybko znikają.
Składniki (porcja dla dwóch osób po 6 placków):
- 1 średnia cukinia,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smarzenia.
Wykonanie:
Cukinię umyć i osuszyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki, umieścić na sicie, posolić i zostawić do odsączenia na 10 minut. Cukinia puści sok, odcisnąć jeszcze łyżką i przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki partiami z obu stron do zrumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz