poniedziałek, 19 grudnia 2022

Jaka ryba na świąteczny stół? I czy to musi być karp?

Nie wyobrażam sobie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia bez ryby na stole. W przeszłości gościł w moim rodzinnym domu karp, ale też masa ryb słodkowodnych, których w mazurskich jeziorach i rzekach nie brakuje. Dziś ryby kupuję w gospodarstwie rybnym. U mnie będzie gościł pstrąg. Zarówno smażony, jak i gotowany na parze, który wykorzystuję do ryby po grecku. No i śledzie w oleju lnianym. Tyle wystarczy.

Pstrąg pieczony w papilotach z ziołami i cytryną



Pstrąg tęczowy pieczony z masłem i tymiankiem


 Łosoś pieczony z pieprzem cytrynowym


Łosoś pieczony z masłem i koperkiem


Dorada pieczona w ziołach 


Śledzie w oleju lnianym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz