Po prostym i oszczędnym, ale jakże pysznym, przepisie na ciasto dyniowe - mam dla Was kolejne "kryzysowe" ciasto. Nazywam takimi ciasta, do których trzeba użyć maksymalnie mało składników, w tym jajek. Tu potrzebne są tylko dwa. Dodam też, że jest dość szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera, gdyż wszystko mieszamy łyżką. Jest puszyste i wilgotne i bardzo smaczne. Aaaaaa, bym zapomniała - ciasto jest z mojego ulubionego bloga kwestia smaku, z którego zawsze wszystkie ciasta mi wychodzą.
Składniki: (powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 125 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego,
- 100 g (1/2) szklanki cukru,
- 240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 średnie jabłka.
Wykonanie:
Odmierzone 250 ml jogurtu wlać do miski, dodać 2 jajka, następnie pół szklanki oleju i wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Rozdzielić po równej części do dwóch misek. Do jednej dodać cynamon i wymieszać. Do miski z suchymi składnikami z cynamonem dodać połowę masy jogurtowej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Drugą połowę masy jogurtowej dodać do mieszanki białej bez cynamonu i też delikatnie wymieszać łyżką. Jabłka obrać i pokroić w kostkę ok 1 cm. Małą blaszkę keksową (25 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać łyżką na przemian masa jasna i ciemna, posypując jabłkami (jak na zdjęciu), aż do skończenia się składników. na wierzch posypać kosteczkami jabłek. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ostudzić przed podaniem. Można posypać cukrem pudrem.
To idealne ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuń