Obiecałam sałatkę z mojego ogródkowego zielska, czyli z: koperku, szczypiorku, rukoli, pietruszki, liści mniszka, podagrycznika i jarmużu, dodałam też estragon i tymianek. I oto ona. Żadnych skomplikowanych procedur, zrywasz, myjesz, wrzucasz do miski, mieszasz, doprawiasz i gotowe.
- po małym pęczku ziół: koperku, szczypiorku, rukoli, pietruszki, jarmużu, liści mniszka lekarskiego oraz podagrycznika,
- kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, jako baza sałatki.
- pół czerwonej cebuli,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 2 gotowane jajka - opcjonalnie,
- kilka kawałków sera pleśniowego - opcjonalnie
- kilka listków świeżego estragonu,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotować na twardo. Wszystkie zioła i sałatę dokładnie umyć i odsączyć na sicie lub w specjalnej wirówce. Do małej miseczki wlać oliwę, dodać zgnieciony przez praskę czosnek, miód oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski przełożyć rozdrobnione zioła i sałatę, tzn. szczypiorek, koperek i natkę siekam, a resztę rozrywam palcami na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół, dodać do sałaty i ziół. Cebulę pokropić w piórka i również dodać do sałaty, polać to sosem i wszystko razem wymieszać. Ugotowane jajka obrać przekroić na ćwiartki i ułożyć już na sałatce przełożonej na talerz. Opcjonalnie dodać kilka kawałków sera pleśniowego. Każdą porcję polać 1 łyżką octu balsamicznego. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz