sobota, 28 maja 2022

Sałatka wiosenna z ziół z mojego ogrodu (m.in. liście mniszka lekarskiego i podagrycznika)

Obiecałam sałatkę z mojego ogródkowego zielska, czyli z: koperku, szczypiorku, rukoli, pietruszki,  liści mniszka, podagrycznika i jarmużu, dodałam też estragon i tymianek. I oto ona. Żadnych skomplikowanych procedur, zrywasz, myjesz, wrzucasz do miski, mieszasz, doprawiasz i gotowe. 


Składniki na 2 duże porcje:
  • po małym pęczku ziół: koperku, szczypiorku, rukoli, pietruszki, jarmużu, liści mniszka lekarskiego oraz podagrycznika,
  • kilka liści sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, jako baza sałatki.
  • pół czerwonej cebuli,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 gotowane jajka - opcjonalnie,
  • kilka kawałków sera pleśniowego - opcjonalnie
  • kilka listków świeżego estragonu,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie.
Jajka ugotować na twardo. Wszystkie zioła i sałatę dokładnie umyć i odsączyć na sicie lub w specjalnej wirówce. Do małej miseczki wlać oliwę, dodać zgnieciony przez praskę czosnek, miód oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski przełożyć rozdrobnione zioła i sałatę, tzn. szczypiorek, koperek i natkę siekam, a resztę rozrywam palcami na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół, dodać do sałaty i ziół. Cebulę pokropić w piórka i również dodać do sałaty, polać to  sosem i wszystko razem wymieszać. Ugotowane jajka obrać przekroić na ćwiartki i ułożyć już na sałatce przełożonej na talerz. Opcjonalnie dodać kilka kawałków sera pleśniowego. Każdą porcję polać 1 łyżką octu balsamicznego. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz