sobota, 21 listopada 2020

Ciasteczka owsiane - domowe, najprostsze

Te ciasteczka robi się bardzo szybko i równie szybko znikają. Znakomite do kawy i herbaty jako zdrowa przekąska. Można je zrobić w wersji bezglutenowej - wystarczy dodać w zasadzie jakąkolwiek mąkę bezglutenową - owsianą, gryczaną, jaglaną lub ryżową, gdyż w przepisie mąki jest bardzo mało, tylko 45 g. Główną bazą są tu płatki owsiane. 


Składniki (na 20 sztuk):

  • 200 g płatków owsianych (górskich),
  • 100 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru,
  • 45 g mąki pszennej (owsianej lub innej bezglutenowej),
  • 2 średnie jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w sporej misce i dokładnie je wymieszać łyżką. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każde ciastko brać po czubatej małej łyżeczce ciasta i formować ciastka - ja użyłam do tego foremki do pierników w kształcie serca, w które wkładałam czubatą łyżeczką cista i formowałam ciastka po kolei, aż zużyłam całe ciasto. Ale można też formować łyżką ciastka w kształcie koła, nie musza być idealne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciastka około 20 minut, sprawdzać, aby się nie przypaliły od spodu, zwłaszcza, gdy macie piekarnik na gaz grzejący tylko od dołu. Gdy się upieką, wyjąc i ostudzić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz