wtorek, 2 grudnia 2025

Sałatka: gotowany batat, twaróg, jarmuż, szpinak, cebula

 Czasem otwieram lodówke i patrzę co tam mam dobrego. A potem wymyślam, co mogę z tego zrobić. Miałam batata, trochę jarmużu, szpinaku i twaróg. Pomyślałam, że ugotuję batata na parze i zrobię z niego sałatkę, dodając resztę składników. Wyszła z tego zadziwiająca smaczna sałatka. Można ją podać do obiadu lub zjadać jako smaodzielne danie.


Składniki:

  • 1 średni batat,
  • garść szpinaku,
  • garść jarmużu,
  • pół kostki twarogu,
  • 1 mała cebula lub pół sredniej - żółtej lub czerwonej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżki oliwy.

Wykonanie:

Batata obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miekkości na parze i ostrudzić. Jarmurz i szpinak umyć. Jarmurz przelać na sicie wrzątkiem, aby nieco zmiękł. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Batata przełożyć do miski, dodać pokruszony twaróg, jarmuż i szpinak. Polać oliwą, dodać sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz