Teraz jest sezon na rabarbar, a że rośnie mi we własnym ogródku, i to bujnie, to jest to już trzecie ciasto z rabarbarem. Pozostałe dwa były na kruchym cieście, jedno na mące pszennej, a drugie na mąkach bezglutenowych (jaglanej, owsianej i kukurydzianej). Wszystkie trzy obłędnie pyszne.
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki mąki,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 100g masła,
- 3 łodygi rabarbaru.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać go z 1 łyżką cukru. Ten etap nie jest konieczny. Masło roztopić w rondelku, uważać, aby go nie zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać obie przesiane na sicie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pół szklani oleju i roztopione ostudzone masło. Całość zmiksować. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, ułożyć rabarbar, jeśli był mieszany z cukrem uważać, aby nie przełożyć go z sokiem - słodzony rabarbar puści sok. Zalać rabarbar drugą porcją ciasta. Można też prościej - wrzucić rabarbar do ciasta i wymieszać całość i przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz