czwartek, 26 lipca 2018

Sos kurkowy

Sos ze świeżych grzybów, to jest to, na co czekam każdego lata. Ostatnie jednak częściej grzyby kupuję w sklepie, niż sama zbieram je w lesie. Sos można wzbogacić o mięso i w jednej wersji tak zrobiłam - dodałam filet z indyka. Ten sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smakoszy grzybów nie trzeba do niego przekonywać.



Składniki:

  • 300-400 g kurek,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 mała cebula,
  • 200-300 g filetu z indyka (jeśli używamy mięsa),
  • łyżka masła i łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Wykonanie
Grzyby bardzo starannie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i duże grzyby pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Następnie dodać mięso, jeśli sos robimy z mięsem - mięso dusić około 10 minut. Dodać grzyby i dodatkowo dusić pod przykryciem około 7-10 minut. Następnie dodać śmietanę i zagotować mieszając sos. Dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec natkę pietruszki lub koperek. I dusić jeszcze 5 minut. Gotowe. Smacznego.


Sos kurkowy z mięsem:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz