poniedziałek, 6 marca 2017

Prosty obiad: dorsz, szpinak, kasza jaglana

Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych. Dobrze smakuje w każdym połączeniu. Lubię ją ze słodkimi dodatkami - prażonymi jabłkami z cynamonem, karmelizowanym bananem, powidłami śliwkowymi oraz innymi słodkimi dodatkami, jak suszone owoce i inne bakalie np. polane miodem. Kasza jaglana pasuje mi też do dań obiadowych do wszelkiego rodzaju duszonych czy pieczonych mięs, ryb i warzyw gotowanych na parze. Tym razem była składnikiem prostego obiadu z dodatkiem duszonego szpinaku (na maśle, oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku) oraz rybie gotowanej na parze posypanej solą morską i kolendrą. Kaszę jaglaną gotuję w następujący sposób - wsypuję ją do garnka z grubszym dnem i prażę na wolnym ogniu przez kilka minut aż zacznie pachnieć, od czasu do czasu potrząsając całym garnkiem, aby kaszę przemieszać i aby się nie przypaliła. Następnie przelewam ją wrzącą wodą dwa razy i zalewam wrzącą wodą 2 cm ponad poziom kaszy i gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz