Składniki (na 9-10 bułek):
- 200 g mąki pszennej białej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 8 g suchych droży,
- 400 ml letniej wody (2 szklanki),
- 2 łyżeczki soli.
Białą mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Następnie dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz 2 łyżeczki soli. Drożdże wsypać do wody i wymieszać. Do miski z mąkami wlać wodę z drożdżami i wymieszać na gładką masę. Masa nie powinna być ani gęsta, ani zbyt rzadka (wtedy dosypujemy mąki pszennej białej). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub na całą noc. Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) raz jeszcze zagniatamy ciasto, dodając mąkę, bo ciasto będzie się lepiło do rąk. Następnie formować bułeczki i układać na blasze od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym mąką. Bułeczki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można je także wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, aby podrosły. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 25 minut lub trochę dłużej, aż bułeczki będą rumiane. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz