Składniki (dla 2 osób):
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g truskawek
- 8 łyżek cydru,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru zwykłego,
- 6 małych biszkoptów okrągłych lub po 1 kocim języczku,
- 4 kostki gorzkiej czekolady.
Truskawki umyć, oderwać szypułki, pokroić w kawałki. Część odłożyć do dekoracji, resztę wrzucić do rondelka i dodać 1 łyżkę cukru zwykłego i zeszklić. Truskawki puszczą trochę soku i dobrze, przyda się ;-) Czekoladę rozpuścić w małym rondelku, najlepiej w kąpieli wodnej, czyli nie bezpośrednio nad ogniem, ale w garnku z gotującą się wodą, aby czekolada się nie spaliła. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać 2 łyżeczki cukru pudru i 4 łyżki cydru i zmiksować mikserem. Do 2 czarek włożyć po 3 małe pokruszone biszkopty. Zalać je dwiema łyżkami cydru do każdej czarki. Włożyć część ubitego serka mascarpone, na to truskawki z sokiem i znów serek mascarpone. Na wierz wrzucić wcześniej odłożone pokrojone truskawki i polać roztopioną czekoladą. Schładzać w lodówce przez 2 godziny. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz