sobota, 14 lutego 2015

Zdrowy podwieczorek - bezglutenowe ciastka owsiane najprostsze

Ciastka owsiane, to najprostszy i najszybszy domowy wypiek, który przygotowuję bardzo często. Wolę domowe ciastka od tych kupowanych w sklepie. Zwłaszcza, gdy mogę je przygotować w wersji bezglutenowej. Proponowałam już na blogu ciastka owsiane bezglutenowe z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i żurawiny. Dziś propozycja na najprostsze ciastka owsiane. Możecie do części ciastek dodać pokruszoną gorzką czekoladę - to wersja dla łasuchów kochających czekoladę :-)


Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko.

Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Jeśli chcemy do części lub całości ciasta dodać pokruszoną czekoladę (kilka kostek 6-8), to właśnie teraz. Będzie się ono trochę kruszyło, ale w końcu uda się ulepić kulę. Włożyć ją na 10 minut do zamrażalki lub 30 minut do lodówki. Następnie wałkować ciasto i wycinać różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Pilnować, aby się za mocno nie zrumieniły. Smacznego.




4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie zrobić te ciasteczka. Wyglądają pysznie. Czy próbowałaś je robić np. z suszonymi owocami (żurawina, rodzynki)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneto, Tak, próbowałam właśnie z żurawiną: tu masz przepis: http://kobietarenesansu.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-ciastka-owsiane-z-zurawina.html - miłych wypieków :-)

      Usuń
    2. Pychotka, zrobiłam. Pozdrawaim ciepło.

      Usuń
    3. Anetko, cieszę się, że Ci smakowały.

      Usuń