Składniki:
- 100 g mąki ryżowej,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Jeśli chcemy do części lub całości ciasta dodać pokruszoną czekoladę (kilka kostek 6-8), to właśnie teraz. Będzie się ono trochę kruszyło, ale w końcu uda się ulepić kulę. Włożyć ją na 10 minut do zamrażalki lub 30 minut do lodówki. Następnie wałkować ciasto i wycinać różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Pilnować, aby się za mocno nie zrumieniły. Smacznego.
Muszę koniecznie zrobić te ciasteczka. Wyglądają pysznie. Czy próbowałaś je robić np. z suszonymi owocami (żurawina, rodzynki)?
OdpowiedzUsuńAneto, Tak, próbowałam właśnie z żurawiną: tu masz przepis: http://kobietarenesansu.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-ciastka-owsiane-z-zurawina.html - miłych wypieków :-)
UsuńPychotka, zrobiłam. Pozdrawaim ciepło.
UsuńAnetko, cieszę się, że Ci smakowały.
Usuń