niedziela, 25 stycznia 2015

Bezglutenowe ciastka owsiane z żurawiną, pestkami dyni i słonecznika

Te ciastka zrobicie bardzo szybko. Hmm... także bardzo szybko znikną. Są bardzo kruche, smaczne i zdrowe. Dodatek żurawiny, pestek dyni i słonecznika czyni z nich naprawdę wyjątkowy wypiek. Osoby na diecie bezglutenowej mogą je pałaszować bez żadnych obaw. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, a zamiast pestek dyni posiekane orzechy. W zasadzie to można tu dowolnie eksperymentować z dodatkami. Można ich także nie dodawać, a ciastka owsiane i tak będą bardzo dobre.


Składniki (na 10 sztuk dużych okrągłych ciastek):
  • 75 g mąki ryżowej,
  • 75 g mąki kukurydzianej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 90 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 90 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • spora garść żurawiny całej suszonej,
  • spora garść pestek dyni,
  • spora garść pestek słonecznika.
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść z nich ciasto, chwilę to potrwa. Następnie uformować kulę. Włożyć ją na talerzyku na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika, aby ciasto nieco schłodzić. Następnie wałkować na stolnicy podsypanej mąką kukurydzianką i wycinać dowolne kształty (u mnie duże koła). Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do zrumienienia. Ostudzić i zajadać. Ciastka są bardzo kruche i przepyszne.




4 komentarze:

  1. Kingo, o tak, są smaczne, bardzo kruche, niezbyt słodkie i znikają naprawdę szybko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm już widzę, że musiały pysznie chrupać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi coś nie wyszło :( tzn są do zjedzenia, ale z ciastem szło bardzo opornie - główny problem to taki, że nie dało się go rozwałkowywać, gdyż się kruszyło bardzo :/ więc robiłam kulkę ręcznie i ją spłaszczałam :D

    OdpowiedzUsuń