Składniki na nadzienie piady:
- dwie kulki mozzarelli,
- dwie paczki szynki parmeńskiej,
- słoiczek karczochów w oliwie,
- szpinak (lepsza jest rukola, ale z braku rukoli wykorzystałam świeże liście szpinaku).
Mozzarellę pokroić w plasterki, karczochy odsączyć z zalewy, szpinak umyć, oderwać szypułki, osuszyć.
Składniki na placki (z tej ilości składników wyjdzie nam, w zależności od wielkości patelni, 6-8 placków):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- szklanka bardzo ciepłej wody.
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche umieścić w dużej misce. Dolać oliwę, i stopniowo wodę, mieszając ciasto, aż uzyska konsystencję zwartą, ale bardzo plastyczną. Wyrobić gładkie ciasto, jak na pierogi. Następnie na stolnicy posypanej mąką wałkować średniej wielkości placki o grubości około 4 milimetrów. Przenosić je na wałku i układać na rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu. Piec z obu stron do wysuszenia i zrumienienia placka. Następnie na jedną połowę placka układać szynkę, plastry mozzarelli, karczochy i przykryć drugą połową, chwilę podgrzewać, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i chwilę podgrzewać. Następnie przełożyć na ciepły talerz i dołożyć liście szpinaku lub rukoli i ponownie złożyć placek na pół. Zjadać, gdy danie jest jeszcze ciepłe. Tak postępować z wszystkimi plackami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz