Składniki (dla 2 osób):
- pół pomelo,
- średnia pomarańcza,
- miseczka malin (mrożone, wcześniej rozmrożone),
- 6 łyżek granoli owsianej,
- jogurt grecki,
- 2 łyżeczki miodu.
Domowa granola owsiana:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 50 g pestek dyni,
- 50 g pestek słonecznika,
- 30 g wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki miodu,
- 1/3 szklanki zaparzonej herbaty,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie granoli:
Do dużej miski wsypać wszystkie składniki suche. Zaparzyć zieloną herbatę, ostudzić. Dodać do niej miód i sok z cytryny, wymieszać. Zalać tą miksturą suche składniki granoli, wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Granolę wysypać na papier i równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przemieszać ją i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.
Przygotowanie musów:
Pół pomelo obrać z białych błon i zmiksować w blenderze. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i zmiksować w blenderze. Maliny zmiksować w blenderze.
Przygotowanie deseru:
Do czarek układać po kolei warstwami, granolę, jogurt grecki, mus z pomelo, mus z pomarańczy oraz mus z malin. Wierzch polać łyżeczką miodu. I gotowe. Moje czarki były za małe na tę ilość musów, więc nie udało mi się tak pięknie ułożyć je warstwa po warstwie, ale to nie popsuło zupełnie smaku tego wyjątkowego deseru. Spróbujcie. Smacznego!
Pysznie wyglądają ;) A najbardziej podoba mi się granola i mus z malin :P Ja akurat nie przepadam za połączeniem zmiksowanych owoców z płatkami, ale chętnie bym zjadła te części osobno :P
OdpowiedzUsuńAniu, granolę bardzo łatwo jest zrobić, a mus także... więc smacznego! Pozdrawiam i pięknie dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :-)
Usuń