- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki do dodania do białego ciasta
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej (użyłam zwykłej wody kranowej przefiltrowanej filtrem Brita)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać cukier, cukier wanilinowy i dodać całe
jajka. Miksować kilka minut. Następnie dolewać cienką strużką olej i zmiksować.
Kolejno dodać szklankę wody i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek
do pieczenia – wszystko razem zmiksować. Podzielić ciasto na równe 2 części,
czyli część z miski przelać do drugiej miski. Do jednej miski dodać 2 łyżki
kakao i zmiksować, a do drugiej miski dodać 2 łyżki mąki i także zmiksować. Okrągłą
formę wyłożyć papierem do pieczenia i stopniowo wlewać na środek blaszki naprzemiennie
raz ciasto białe, potem na środek białego wlewać ciasto kakaowe. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut, pod koniec pieczenia
sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli nie jeszcze piec ciasto przez 10
minut. Ciasto jest lekko wilgotne, rozpływające się w ustach.
Bardzo ciekawy przepis. Na pewno kiedyś z niego skorzystam. Bardzo podoba mi się Twój blog. Lubię go i często tutaj wracam. Mam kilka takich swoich ulubionych. Na przykład odwiedzam tez często stronę https://wkobiecymwydaniu.pl/category/domowe-zacisze/kuchnia/ to taki kobiecy blog. Można tam znaleźć różne przepisy oraz inne porady z życia wzięte. Poczytajcie polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuń