czwartek, 16 stycznia 2020

Zebra - proste, ale efektowne ciasto

Wieki całe nie jadłam i nie robiłam zebry. A to bardzo smaczne i efektowne ciasto, a przy tym niezwykle proste. Jedynie jeśli chcemy, aby wyszła nam ładnie, to musimy chwilę poświęcić, aby z uwagą wlewać do formy na przemian surowe ciasto białe i kakaowe. A potem już tylko czekamy, aż nam się pięknie upiecze.


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki do dodania do białego ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody gazowanej (użyłam zwykłej wody kranowej przefiltrowanej filtrem Brita)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać cukier, cukier wanilinowy i dodać całe jajka. Miksować kilka minut. Następnie dolewać cienką strużką olej i zmiksować. Kolejno dodać szklankę wody i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wszystko razem zmiksować. Podzielić ciasto na równe 2 części, czyli część z miski przelać do drugiej miski. Do jednej miski dodać 2 łyżki kakao i zmiksować, a do drugiej miski dodać 2 łyżki mąki i także zmiksować. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i stopniowo wlewać na środek blaszki naprzemiennie raz ciasto białe, potem na środek białego wlewać ciasto kakaowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli nie jeszcze piec ciasto przez 10 minut. Ciasto jest lekko wilgotne, rozpływające się w ustach.




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno kiedyś z niego skorzystam. Bardzo podoba mi się Twój blog. Lubię go i często tutaj wracam. Mam kilka takich swoich ulubionych. Na przykład odwiedzam tez często stronę https://wkobiecymwydaniu.pl/category/domowe-zacisze/kuchnia/ to taki kobiecy blog. Można tam znaleźć różne przepisy oraz inne porady z życia wzięte. Poczytajcie polecam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń