Pinsa, o ile zrobimy ją z gotowego kupionego spodu, to sprawdzony przepis na szybki i smaczny posiłek. Smakuje wyśmienicie z róznymi dodatkami. Zaletą tego dania jest, to, że w zasadzie sami komponujemy jego skład, a można dodać na wierzch niemal wszystko. Np. cienko pokrojone gotowane buraczki czerwone i ser gorgonzola, z kawałkami orzechów włoskich. Inna wersja to: ser feta, pomidory i oliwki. Można też z różnymi rodzajami wędlin. Moim zdaniem obowiżakowa jest oliwa i zioła.
Składmniki na 2 osoby:
- 1 spód gotowej pinsy
- 2-3 średnie pomidory,
- 2 kuli sera mozzarella,
- oliwa
- zioła i przyprawy: tymianek, oregano, suszona bazylia, czosnek niedźwiedzi.
- świeże listki bazylii.
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przełożyć ciasto na blaszkę z piekarnia, wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto przez 6-8 minut (lub według wskazówek z opakowania) ciasto polane oliwą i posypane ulubionymi ziołami. W czasie, gdy będzie piekła się pinsa, umyć pomidory i pokroić w plasterki. Również mozzarelle pokroić w plastry. Następnie wyjąć ostrożenie blaszkę z goraca pinsą i ukłądac pomidory i ser na cieście. Skropić odrobiną oliwy i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika na kolejne 6-8 minut, do roztopienia się sera. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz