Składniki (na 10 sztuk dużych okrągłych ciastek):
- 75 g mąki ryżowej,
- 75 g mąki kukurydzianej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 90 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 90 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- spora garść żurawiny całej suszonej,
- spora garść pestek dyni,
- spora garść pestek słonecznika.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść z nich ciasto, chwilę to potrwa. Następnie uformować kulę. Włożyć ją na talerzyku na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika, aby ciasto nieco schłodzić. Następnie wałkować na stolnicy podsypanej mąką kukurydzianką i wycinać dowolne kształty (u mnie duże koła). Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do zrumienienia. Ostudzić i zajadać. Ciastka są bardzo kruche i przepyszne.
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńKingo, o tak, są smaczne, bardzo kruche, niezbyt słodkie i znikają naprawdę szybko ;-)
OdpowiedzUsuńmmmm już widzę, że musiały pysznie chrupać!
OdpowiedzUsuńMi coś nie wyszło :( tzn są do zjedzenia, ale z ciastem szło bardzo opornie - główny problem to taki, że nie dało się go rozwałkowywać, gdyż się kruszyło bardzo :/ więc robiłam kulkę ręcznie i ją spłaszczałam :D
OdpowiedzUsuń