wtorek, 11 lutego 2014

Kruche ciasteczka z żurawiną

Przygotowanie kruchych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu. U Fraszki robią się jakoś tak same i nie wiadomo kiedy... i już są gotowe do schrupania. Fraszka nigdy nie robi ich zbyt dużo, wszak o linię trzeba dbać. Opracowała przepis na 1 blachę. Wystarczy 50 g cukru pudru, 100 g masła i 150 g mąki, 1 żółtko. Z tej ilości wychodzi 1 standardowa blacha ciasteczek, wypróbowane na wielu piekarnikach :-) Zatem do dzieła. Dziś kuchnia Fraszki wydaje ciasteczka z żurawiną.


Z racji zbliżających się Walentynek, możecie przygotować te ciasteczka w formie serduszek. Wystarczy wygrzebać foremki do pierników i znaleźć wśród nich foremkę serduszka i podać je wraz z filiżanką gorącej czekolady/kawy/herbaty. Możecie zrobić też tradycyjne okrągłe ciastka, świetny sposób krojenia ciastek bez użycia wałka znalazłam na blogu, który ostatnio bardzo często odwiedzam: chillibite. Ciastka w kształcie serduszek dla ukochanego, a okrągłe tradycyjne - dla przyjaciela ;-)


Składniki:
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła, (zimnego z lodówki),
  • 150 g mąki żytniej razowej (można też użyć mąki pszennej, lub pszennej razowej, jaką lubicie :-),
  • 1 żółtko,
  • 30 g żurawin bez pestek.
Wykonanie
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałeczki. W dużej misce umieścić cukier puder, masło, mąkę, żółtko i żurawinę i szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Włożyć je do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto można rozwałkować wałkiem i wykrawać ciastka foremką lub zawinąć w rulon (przed włożeniem do lodówki) i kroić ten rulon ostrym nożem w krążki (tak, jak tutaj u chillibite - świetny blog - polecam). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Jeśli macie piekarnik gazowy, bez termoobiegu, to radzę blachę umieścić, jak najwyżej i sprawdzać już po 12 minutach pieczenia, aby nie za bardzo przypiec ich spodu. Ciasteczka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.



1 komentarz: