Składniki:
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła, (zimnego z lodówki),
- 150 g mąki żytniej razowej (można też użyć mąki pszennej, lub pszennej razowej, jaką lubicie :-),
- 1 żółtko,
- 30 g żurawin bez pestek.
Wykonanie
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałeczki. W dużej misce umieścić cukier puder, masło, mąkę, żółtko i żurawinę i szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Włożyć je do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto można rozwałkować wałkiem i wykrawać ciastka foremką lub zawinąć w rulon (przed włożeniem do lodówki) i kroić ten rulon ostrym nożem w krążki (tak, jak tutaj u chillibite - świetny blog - polecam). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Jeśli macie piekarnik gazowy, bez termoobiegu, to radzę blachę umieścić, jak najwyżej i sprawdzać już po 12 minutach pieczenia, aby nie za bardzo przypiec ich spodu. Ciasteczka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałeczki. W dużej misce umieścić cukier puder, masło, mąkę, żółtko i żurawinę i szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Włożyć je do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto można rozwałkować wałkiem i wykrawać ciastka foremką lub zawinąć w rulon (przed włożeniem do lodówki) i kroić ten rulon ostrym nożem w krążki (tak, jak tutaj u chillibite - świetny blog - polecam). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Jeśli macie piekarnik gazowy, bez termoobiegu, to radzę blachę umieścić, jak najwyżej i sprawdzać już po 12 minutach pieczenia, aby nie za bardzo przypiec ich spodu. Ciasteczka można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Wyglądają cudownie i za pewne też tak smakują! :)
OdpowiedzUsuń