sobota, 11 stycznia 2014

Krewetki z patelni z sałatką z pomidorów i szpinaku

Lubicie krewetki? Fraszka lubi je bardzo. Krewetki z patelni to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Przepis pochodzi z bloga: kwestia smaku. Fraszka minimalnie go zmodyfikowała z braku papryczki chili dodała pieprz kajeński. Jest to ostatnio ulubiony blog Fraszki, często zagląda tam po kulinarne inspiracje. Jest świetnie prowadzony i kapitalnie sprawdza się wyszukiwarka potraw.


Krewetki z patelni

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 250 g mrożonych krewetek Black Tiger,
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
  • 40 g masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz kajeński.

Wykonanie:
Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni roztopić połowę podanego w przepisie masła, wrzucić na nią czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać rozmrożone krewetki i smażyć jedną minutę. Następnie wlać wino, zwiększyć ogień i odparować je. Krewetki odwrócić na drugą stronę i smażyć je przez minutę. Następnie dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Asia z kwestii smaku radzi podawać krewetki z bagietką, u Fraszki z żytnim chlebem na zakwasie i sałatką z pomidorów i szpinaku.


Sałatka z pomidorów i szpinaku

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • jeden duży dojrzały pomidor, (w zimowym sezonie pomidory są mało dojrzałe, w tym celu trzymać pomidory w temperaturze pokojowej przez kilka dni),
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • dwie garście liści świeżego szpinaku,
  • 1/4 drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pomidor sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w małe kawałki. Oliwki przekroić na połowę. Liście szpinaku umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać oliwą, dodać sól i pieprz (można dodać jeszcze bazylię suszoną lub kilka posiekanych listków świeżej) i wymieszać. Gotowe. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz