Krewetki z patelni
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 250 g mrożonych krewetek Black Tiger,
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
- 40 g masła,
- 50 ml białego wina,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz kajeński.
Wykonanie:
Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni roztopić połowę podanego w przepisie masła, wrzucić na nią czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać rozmrożone krewetki i smażyć jedną minutę. Następnie wlać wino, zwiększyć ogień i odparować je. Krewetki odwrócić na drugą stronę i smażyć je przez minutę. Następnie dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Asia z kwestii smaku radzi podawać krewetki z bagietką, u Fraszki z żytnim chlebem na zakwasie i sałatką z pomidorów i szpinaku.
Sałatka z pomidorów i szpinaku
Składniki (porcja dla 2 osób):
- jeden duży dojrzały pomidor, (w zimowym sezonie pomidory są mało dojrzałe, w tym celu trzymać pomidory w temperaturze pokojowej przez kilka dni),
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- dwie garście liści świeżego szpinaku,
- 1/4 drobno posiekanej cebuli,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pomidor sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w małe kawałki. Oliwki przekroić na połowę. Liście szpinaku umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać oliwą, dodać sól i pieprz (można dodać jeszcze bazylię suszoną lub kilka posiekanych listków świeżej) i wymieszać. Gotowe. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz