Składniki (porcja dla 2 osób):
- kilka suszonych pomidorów,
- 3 łyżeczki kaparów,
- 3 łyżki oliwek,
- garść świeżych młodych liści szpinaku,
- 2 jajka,
- mały zwykły pomidor,
- pęczek posiekanego szczypiorku lub 1/2 posiekanej cebulki,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie posiekany jeden ząbek czosnku.
Pomidory (suszone i zwykłe) pokroić w sporą kostkę, oliwki przekroić na pół, szczypiorek/cebulę pokroić. Jeśli liście szpinaku są duże, to porozrywać/pokroić je na mniejsze części. (Fraszka miała małe liście szpinaku z mazurskiego ogródka swojej Mamy, szczypiorek też pochodził z tego samego źródła). Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki (oprócz jajek) wrzucić do miski, dodać też kapatry i wymieszać je z 3 łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na tależ i na wierzch położyć ćwiartki jajka. Szybko, prosto i zdrowo. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz