wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka ze szpinakiem

Jeśli jakimś sposobem będziesz miała/miał w lodówce suszone pomidory, kapary, oliwki, szpinak, jajka i zwykłego pomidora, to możesz zrobić badzo szybko zdrową sałatkę. U Fraszki w lodówce znlazł się jeszcze pęczek szczypiorku. Dodała go do sałatki dla zaostrzenia smaku. Taki sam efekt uzyskasz dodając nieco posiekanj cebulki lub ząbek posiekanego czosnku.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 3 łyżeczki kaparów,
  • 3 łyżki oliwek,
  • garść świeżych młodych liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • mały zwykły pomidor,
  • pęczek posiekanego szczypiorku lub 1/2 posiekanej cebulki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie posiekany jeden ząbek czosnku.
Wykonanie:
Pomidory (suszone i zwykłe) pokroić w sporą kostkę, oliwki przekroić na pół, szczypiorek/cebulę pokroić. Jeśli liście szpinaku są duże, to porozrywać/pokroić je na mniejsze części. (Fraszka miała małe liście szpinaku z mazurskiego ogródka swojej Mamy, szczypiorek też pochodził z tego samego źródła). Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki (oprócz jajek) wrzucić do miski, dodać też kapatry i wymieszać je z 3 łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na tależ i na wierzch położyć ćwiartki jajka. Szybko, prosto i zdrowo. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz