Cytrynowy keks z instagramowej rolki. Czy wyjdzie i czy będzie smaczny? Robicie potrawy z rolek? Ja bardzo rzadko, ale teraz skusiła mnie prostota i minimum skałdników. Dodam, że to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne, no i tanie. Ciasto podczas pieczenia pęknie. Aby pękło w jednej linii, należy wlać łykżkę oleju przez środek i pogłebić to szpatułką. Ja tego nie zrobiłam i ciasto popekało, jak samo chciało ;-) Ale zrobiłam to świadomie. Smacznego.
- 1 cytryna (u mnie bez skórki),
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 2 i 1/2 szklanki maki pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu z wanili - pominęłam,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 szklanka - 200 ml
Wykonanie:
Cytrynę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier, olej i jajka. Wszytsko zblendować na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie całość ruzgą. Przelać do keksówki wyłoózenej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche, jeśli nie piec do suchego patyczka. Ciasto można polukrować cytrynowym lukrem lub białą rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz