Składniki (porcja na 3 osoby):
- porcja łososia około 300 g.,
- dynia piżmowa około 400 g.,
- 100 g kaszy bulgur,
- kilka plastrów cytryny,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- szczypta suszonego tymianku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Dynię umyć obrać i pokroić w kawałki, umieścić w garnku do gotowania na parze. Gdy woda pod dynią się zagotuje, dodać odrobinę soli i wrzucić przepłukaną wcześniej kaszę i gotować do miękkości. Rybę wypłukać w bieżącej wodzie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, pieprzem młotkowanym, ułożyć umyte gałązki tymianku, i po kilka plasterków cytryny na rybie. Dodać łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Rybę piec około 20-25 minut w piekarniku. Ugotowaną dynię ułożyć w miseczce, wlać łyżkę oliwy i posypać solą i suszonym tymiankiem, wymieszać. Już na talerzu kaszę posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz