poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Prosty obiad: pieczony łosoś, kasza bulgur i dynia

Lubię gotować, ale nie lubię spędzać wielu godzin nad skomplikowanymi przepisami. Owszem są takie dania, które wymagają wielu składników i całego rytuału, aby je przygotować. Lubię prosto. Ryba do piekarnika. Dynia na parę. Kasza do wrzątku i obiad gotowy w niecałą godzinę. 



Składniki (porcja na 3 osoby):
  • porcja łososia około 300 g.,
  • dynia piżmowa około 400 g., 
  • 100 g kaszy bulgur,
  • kilka plastrów cytryny, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • natka pietruszki, 
  • koperek, 
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Dynię umyć obrać i pokroić w kawałki, umieścić w garnku do gotowania na parze. Gdy woda pod dynią się zagotuje, dodać odrobinę soli i wrzucić przepłukaną wcześniej kaszę i gotować do miękkości. Rybę wypłukać w bieżącej wodzie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, pieprzem młotkowanym, ułożyć umyte gałązki tymianku, i po kilka plasterków cytryny na rybie. Dodać łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Rybę piec około 20-25 minut w piekarniku. Ugotowaną dynię ułożyć w miseczce, wlać łyżkę oliwy i posypać solą i suszonym tymiankiem, wymieszać.  Już na talerzu kaszę posypać posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz