niedziela, 8 marca 2020

Zupa krem z buraka z jabłkiem

Tylko 3 składniki: cebula, buraki i jabłko. Do tego trochę oliwy i ziół i będzie smakowita zupa. Aby była bardziej pożywna można dodać do niej ugotowanej kaszy jaglanej. Ta wersja jest bez kaszy. Zapraszam.


Składniki (na 3 porcje):

  • 5 średniej wielkości buraków,
  • 1 duże jabłko, 
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 litr wrzątku,
  • zioła po szczypcie: kurkuma, tymianek, ostra papryka, imbir, oregano,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Buraki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Buraki można też upiec w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Do garnka o grubszym dnie wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać uprzednio ugotowane i obrane buraki, pokrojone jabłko oraz zioła, wymieszać. Zalać to wszystko wrzątkiem i gotować 10 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Gdy lekko przestygnie całość zmiksować blenderem. Podawać z pieczywem. Zupa na zdjęciu posypana jest suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz