Składniki (na 3 porcje):
- 5 średniej wielkości buraków,
- 1 duże jabłko,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 litr wrzątku,
- zioła po szczypcie: kurkuma, tymianek, ostra papryka, imbir, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Buraki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Buraki można też upiec w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Do garnka o grubszym dnie wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać uprzednio ugotowane i obrane buraki, pokrojone jabłko oraz zioła, wymieszać. Zalać to wszystko wrzątkiem i gotować 10 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Gdy lekko przestygnie całość zmiksować blenderem. Podawać z pieczywem. Zupa na zdjęciu posypana jest suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz