Składniki dla 1 osoby:
- 1 średni pomidor,
- 1/4 cebuli,
- 2 łyżki gotowanej ciecierzycy (użyłam gotowej ze słoika kupionej w sklepie),
- garść rukoli,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 2 łyżki wędzonej makreli,
- ulubione zioła i przyprawy (kurkuma, pieprz cayene, oregano, imbir, bazylia)
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól,
- listki pietruszki do przybrania.
Wykonanie:
Pomidora umyć i pokroić w dużą kostkę. Jajko ugotować na twardo. Rukolę umyć i osuszyć. Ciecierzycę zamoczyć na noc i ugotować (można od razu więcej i można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni). Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Filet z wędzonej makreli pokroić w kawałki.
Na 4 ćwiartkach talerza układać kolejno składniki sałatki. Przygotować dressing do polania: w miseczce umieścić po szczypcie ulubionych ziół i przypraw, dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, płynny miód oraz oliwę i energicznie wszystko wymieszać. Polać dressingiem ułożone na talerzu składniki sałatki. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz