poniedziałek, 3 września 2018

Sałatka: rukola, ciecierzyca, pomidor, wędzona makrela, jajko

Prościej już się chyba nie da. A w efekcie mamy całkiem pożywne danie. Świeżo, zdrowo, szybko i smacznie. Zapraszam na kolejną wariację sałatki z rukolą i tym, co akurat mamy w lodówce.


Składniki dla 1 osoby:

  • 1 średni pomidor,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 łyżki gotowanej ciecierzycy (użyłam gotowej ze słoika kupionej w sklepie),
  • garść rukoli,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki wędzonej makreli,
  • ulubione zioła i przyprawy (kurkuma, pieprz cayene, oregano, imbir, bazylia)
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • sól,
  • listki pietruszki do przybrania.
Wykonanie:
Pomidora umyć i pokroić w dużą kostkę. Jajko ugotować na twardo. Rukolę umyć i osuszyć. Ciecierzycę zamoczyć na noc i ugotować (można od razu więcej i można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni). Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Filet z wędzonej makreli pokroić w kawałki.
Na 4 ćwiartkach talerza układać kolejno składniki sałatki. Przygotować dressing do polania: w miseczce umieścić po szczypcie ulubionych ziół i przypraw, dodać rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, płynny miód oraz oliwę i energicznie wszystko wymieszać. Polać dressingiem ułożone na talerzu składniki sałatki. Gotowe. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz