Składniki (na 2 porcje):
- spora garść jarmużu,
- duży pomidor,
- jedna średnia gruszka,
- garść winogron bezpestkowych,
- jedna figa,
- kawałek sera z niebieską pleśnią.
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie owoce i warzywa umyć. Do miski wrzucić jarmuż, dorzucić obraną ze skórki i pokrojoną w kawałki figę. Następnie pokroić pomidora, gruszkę (jeśli ładna, to ze skórką) i ser z niebieską pleśnią. Dorzucić bezpestkowe winogrona. W osobnej miseczce zioła i przyprawy zmieszać z oliwą i sokiem z cytryną. Takim dresingiem polać sałatkę i wymieszać. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz