Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 ziemniaki,
- kawałek fileta łososia około 300g
- paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 3 łyżki śmietanki słodkiej 30%,
- sól, pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać wrzucić do garnka i wstawić na gaz. Następnie zabrać się za rybę, umyć ją, wysuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na koszyczku do gotowania na parze i posypać obficie pieprzem cytrynowym, wstawić na garnek z gotującymi się już ziemniakami i przykryć przykrywką. Po około 20 minutach i ryba i ziemniaki powinny być gotowe. W tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią zamrożony szpinak i przykryć przykrywką. Gdy się nieco rozmrozi, pomieszać i znów przykryć przykrywką, gdy całkowicie się rozmrozi, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dusić jeszcze 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ugnieść porządnie praską, dodać łyżkę masła i posolić. Gotowe Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz