piątek, 11 grudnia 2015

Prosty obiad: łosoś gotowany na parze z pieprzem cytrynowym z puree z ziemniaków oraz ze szpinaku

Lubię gotować, ale nie zawsze lubię spędzać w kuchni dużo czasu, dlatego najczęściej stawiam na proste i szybkie w wykonaniu potrawy. Przy przygotowaniu tego danie czas zaoszczędzamy, gdy w jednym garnku gotujemy ziemniaki, a nad nim w koszyczku do gotowania na parze gotuje nam się łosoś posypany pieprzem cytrynowym. Na patelni w tym czasie przygotowujemy mrożony rozdrobniony szpinak, który doprawiamy solą i pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz 3 łyżkami śmietanki słodkiej 30%. Ot i cała filozofia, a obiad mamy i szybki i zdrowy :-)


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 ziemniaki,
  • kawałek fileta łososia około 300g
  • paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej 30%,
  • sól, pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać wrzucić do garnka i wstawić na gaz. Następnie zabrać się za rybę, umyć ją, wysuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na koszyczku do gotowania na parze i posypać obficie pieprzem cytrynowym, wstawić na garnek z gotującymi się już ziemniakami i przykryć przykrywką. Po około 20 minutach i ryba i ziemniaki powinny być gotowe. W tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią zamrożony szpinak i przykryć przykrywką. Gdy się nieco rozmrozi, pomieszać i znów przykryć przykrywką, gdy całkowicie się rozmrozi, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Dusić jeszcze 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ugnieść porządnie praską, dodać łyżkę masła i posolić. Gotowe Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz