wtorek, 15 grudnia 2015

Owsianka na mleku kokosowym z gruszką i żurawiną

Owsianki to moje codzienne śniadanie. Żeby mi się nie znudziły dodaję do nich owoce świeże oraz owoce suszone oraz wszelakie nasiona i orzechy, to, co aktualnie mam w kuchennych zapasach. Tym razem owsianka z dodatkiem soczystej gruszki i suszonych całych żurawin. I jak zwykle polane odrobiną miodu.


Składniki (na jedną porcję):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z tego przepisu),
  • pół soczystej dojrzałej gruszki,
  • garstka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy).

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem w miseczce, wymieszać, odlać nadmiar wody i ponownie zalać wrzątkiem i zostawić, aby nieco zmiękły. Do rondelka wlać mleko kokosowe, przełożyć napęczniałe płatki owsiane i gotować aż płatki będą miękkie. W tym czasie umyć gruszkę, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w półksiężyce. Ugotowaną owsiankę przełożyć na talerz, udekorować gruszką i suszoną żurawiną, polać miodem. I zdrowe i smaczne śniadanie gotowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz