niedziela, 10 maja 2015

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem truskawkowym

Lubię mieć w lodówce kawałek ciasta francuskiego. Przydaje się, gdy wizytą zaskakują znajomi. Można z niego w kilka chwil zrobić małe słodkie co nieco do kawy lub herbaty. Tym razem miałam okrągłe ciasto, z którego bardzo szybko robi się rogaliki. Kilka łyżeczek domowego dżemu truskawkowego i gotowe.


Składniki:

  • ciasto francuskie (okrągłe),
  • 8 małych łyżeczek dżemu truskawkowego gęstego (może być inny dowolny gęsty dżem).

Wykonanie:
Okrągłe ciasto podzielić na osiem trójkącików. na każdym układać małą łyżeczkę dżemu. Zawijać jak rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego.





1 komentarz: