sobota, 14 marca 2015

Crumble malinowe - bezglutenowe

Crumble z owocami, czyli owoce pieczone pod kruszonką są chyba najprostszą formą ciasta, jakie przyszło mi piec. Jest tak łatwe do przygotowania, że każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujący adepci kulinarnej przygody. No i jest pyszne z każdym rodzajem owoców, np. z truskawkami. Tym razem postanowiłam zrobić je z malinami. Jest obłędne w smaku. Lekko posypane cukrem pudrem, bo w składzie jest tylko 1/4 szklanki cukru i ten kwaskowaty smak malin, ech... poezja smaku. Zużyłam prawie całe pozostałe mrożone maliny, jakie miałam, zostało odrobinę. Będę używać ich do dekoracji lub do puszystego omletu z malinami. Na szczęście w sklepach można kupić maliny mrożone, ale to nie to samo. Tego lata zamrożę ich zdecydowanie więcej.


Składniki:
  • paczka mrożonych malin (miałam własne zamrożone latem),
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki masła,

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, można oprószyć odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne i wsypać mrożone maliny. Do dużej miski wsypać obie mąki, cukier i posiekane masło. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub zagnieść ręką na kruszonkę. Grudkami ciasta posypać maliny i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Piec do momentu zbrązowienia wierzchu. Z lodami śmietankowymi będzie smakowało wyśmienicie lub zajadać jako samodzielny deser. Smacznego :-)




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Magdo, przepyszny! Polecam i dziękuję za odwiedziny. pozdrawiam wiosennie :-)

      Usuń
  2. świetny! takie desery właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, ja też, zwłaszcza, że naprawdę szybko je się robi! Dziękuję, że do mnie wpadłaś. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

      Usuń