Składniki (porcja dla 2 osób):
- makaron żytni razowy - 100 g,
- 300 g gotowego sosu pomidorowego typu passata,
- ser twardy, np. parmezan,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta bazylii, oregano i tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, dusimy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy sos pomidorowy, zioła, rozdrobniony czosnek. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnym garnku gotujemy wodę, gdy będzie wrzała, wrzucamy makaron i mieszamy, gotujemy 3 minuty. Następnie makaron odcedzamy i dorzucamy na patelnię do sosu, mieszamy i podajemy na podgrzanych głębokich talerzach. posypujemy serem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz