wtorek, 11 listopada 2014

Makaron żytni razowy z sosem pomidorowym

Gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, dania z makaronu w takich przypadkach sprawdzają się najlepiej. Makaron żytni razowy gotuje się tylko 3 minuty. Warto wziąć go pod uwagę, gdy czasu mamy naprawdę mało na przygotowanie posiłku. Sos pomidorowy można zrobić ze świeżych pomidorów lub z gotowej passaty. Trochę cebuli, czosnku, ziół i gotowe. W tym daniu nie ma finezji, ale jego zaletą jest to, że jest smaczne i sycące.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • makaron żytni razowy - 100 g,
  • 300 g  gotowego sosu pomidorowego typu passata,
  • ser twardy, np. parmezan,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta bazylii, oregano i tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, dusimy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy sos pomidorowy, zioła, rozdrobniony czosnek. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnym garnku gotujemy wodę, gdy będzie wrzała, wrzucamy makaron i mieszamy, gotujemy 3 minuty. Następnie makaron odcedzamy i dorzucamy na patelnię do sosu, mieszamy i podajemy na podgrzanych głębokich talerzach. posypujemy serem. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz