czwartek, 1 maja 2014

Sałatka: marchew, cukinia, kozi ser

Pewnego dnia Fraszka wracała z pracy i wymyśliła tę sałatkę. Miała, bowiem ochotę na coś, co jest zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie można by to podać w niebanalny sposób. W lodówce były marchewka, cukinia i kozi ser. Czy te składniki można razem połączyć w smaczne danie? Przekonajcie się sami przygotowując tę sałatkę. Można ją podawać jako samodzielną przekąskę lub sałatkę do obiadu. Fraszka uczyniła z niej dodatek do pieczonej w piekarniku dorady i pure z kaszy jaglanej.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 2 średnie marchewki,
  • pół cukinii,
  • kozi ser a'la feta, (można też użyć kanapkowego lub w a'la rolada),
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 50 ml octu balsamicznego do zredukowania,
  • garść kiełek,
  • sól, pieprz kajeński.
Wykonanie:
Marchew umyć, obrać i pokroić w cieniutkie długie paski, najlepiej nożem do obierania warzyw, albo nożem do sera. Cukinię, podobnie, umyć i bez obierania pokroić w cienkie i długie paski. Tak przygotowaną marchew i cukinię gotować na parze do miękkości. Kozi ser pokroić w kostkę. Ocet balsamiczny zredukować podgrzewając i często mieszając go w rondelku. Pestki słonecznika uprażyć na suchej gorącej patelni, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na talerzu układać najpierw paski cukinii, na to paski marchwi, następnie kozi ser, posypać to uprażonymi pestkami ze słonecznika, a na wierzchu ułożyć kiełki. To wszystko delikatnie posolić i posypać pieprzem kajeńskim oraz polać zredukowanym octem balsamicznym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz