Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 średnie marchewki,
- pół cukinii,
- kozi ser a'la feta, (można też użyć kanapkowego lub w a'la rolada),
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 50 ml octu balsamicznego do zredukowania,
- garść kiełek,
- sól, pieprz kajeński.
Wykonanie:
Marchew umyć, obrać i pokroić w cieniutkie długie paski, najlepiej nożem do obierania warzyw, albo nożem do sera. Cukinię, podobnie, umyć i bez obierania pokroić w cienkie i długie paski. Tak przygotowaną marchew i cukinię gotować na parze do miękkości. Kozi ser pokroić w kostkę. Ocet balsamiczny zredukować podgrzewając i często mieszając go w rondelku. Pestki słonecznika uprażyć na suchej gorącej patelni, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na talerzu układać najpierw paski cukinii, na to paski marchwi, następnie kozi ser, posypać to uprażonymi pestkami ze słonecznika, a na wierzchu ułożyć kiełki. To wszystko delikatnie posolić i posypać pieprzem kajeńskim oraz polać zredukowanym octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz