wtorek, 29 kwietnia 2014

Smoothie: kiwi, jabłko, banan

Blender to wspaniała rzecz. Do tej pory zupy-kremy były przez Fraszkę przecierane na sicie. O domowym smoothie mogła tylko pomarzyć. A odkąd stała się posiadaczem owego cudeńka - szaleje w kuchni jeszcze bardziej niż zwykle. Smoothie można zrobić z bardzo wielu owoców i warzyw, w zasadzie prawie ze wszystkiego z dodatkiem lub bez mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego), z jogurtem, kefirem, maślanką. Z czym chcecie. A w Internecie można znaleźć wiele ciekawych inspiracji, jak np. na blogu TrufliChiliBitekwestii smaku i jeszcze wielu innych blogach.

Fraszka proponuje Wam najprostsze smoothie z samych owoców bez dodatku cukru. Jeśli wybierzecie owoce dojrzałe, to ich słodycz wystarczy. Odrobina cytryny pozwoli zachować naturalny kolor owoców, np. jabłka szybko ciemnieją po obraniu w kontakcie z powietrzem.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze,
  • 1 duży banan lub 2 mniejsze,
  • 2 kiwi,
  • plasterek cytryny,

Wykonanie:
Wszystkie owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Z jabłek usunąć wszystkie blaszki. Wraz z pokrojonym plasterkiem cytryny włożyć wszystkie owoce do naczynia od blendera i zmiksować je na gładką masę. Rozłożyć do czarek i zajadać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz