sobota, 3 maja 2014

Prosty obiad: pieczeń z indyka ze szparagami

Pieczeń z piersi indyka gości u Fraszki bardzo często, gdyż przygotowuje się ją niezwykle prosto. A potem można ją serwować na ciepło i na zimno, do kanapek i na szybki obiad. Najlepiej jest taką pierś zamarynować i zostawić na noc w lodówce, ale czasem, gdy jest taka potrzeba można zamarynować ją nawet na 2 godziny, albo tuż przed pieczeniem.


Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • 6 ziemniaków,
  • pęczek szparagów,
  • łyżka posiekanego koperku.

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu,
  • sól, pieprz kajeński.

Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem. Pierś z indyka umyć, osuszyć, a następnie włożyć do marynaty i zostawić na noc. Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ugotowanymi na parze szparagami z masłem czosnkowym i ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz