wtorek, 27 sierpnia 2013

Szarlotka z mazurskich* antonówek

Kto lubi ciasto z jabłkami? Fraszka najbardziej ze wszystkich lubi kruche ciasta z jabłkami. Szarlotki z dużą ilością jabłek i dużo mniejszą kruchego ciasta. Najprostszy przepis na kruche ciasto Fraszka znalazła gdzieś, nie pamięta już gdzie, czy w starej książce kucharskiej, czy w równie wiekowym i wysłużonym rodzinnym kajecie z przepisami. W każdym razie zapamiętała proporcje i już zawsze używa tego sprawdzonego przepisu.



Składniki kruchego ciasta:

  • 250 g mąki pszennej**,
  • 125 g schłodzonego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kilogram jabłek, najlepiej antonówek (są kwaskowate), 
  • 100 g cukru,
  • (do jabłek można dodać rodzynki).

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach, przełożyć do garnka, wsypać cukier i udusić, aż się jabłka rozpadną na dżem. Masę jabłkową ostudzić.

Następnie wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do miski i zagnieść rękoma na gładką masę. Foremkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, lub, gdy takowy nam się skończył, foremkę wysypać mąką lub bułką tartą. Wylepić foremkę ciastem aż na boki, tak, aby utworzyć wystającą krawędź. Następnie ponakłuwać ciasto w wielu miejscach widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiekać ciasto przez 15 minut. Następnie wyjąć podpieczone ciasto i wyłożyć na nie masę jabłkową. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 20 minut do zrumieniania ciasta. Upieczoną szarlotkę ostudzić, a wtedy nie pozostaje już nic innego, jak zajadać się domowym wypiekiem.



* Aby zdobyć jabłka na tę szarlotkę, Fraszka wdrapała się na drzewo, czego nie robiła od lat. Uczucie... fantastyczne, przenoszące w świat dzieciństwa, gdy łażenie po drzewach było codziennością. Ech... kiedy to było.
** Ciasto można upiec w wersji bezglutenowej używając koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego PKU firmy BEZGLUTEN

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz