niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto z jagodami

Są już jagody. Zdrowe i smaczne. Fraszka własnoręcznie zerwała je w mazurskim lesie. I postanowiła upiec szybkie ciasto z jagodami. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet bardzo początkujący "cukiernik". Bardzo kremowa konsystencja surowego ciasta nie pozwala opaść owocom na dno i przywarcie do dna blaszki. To ciasto jest tak uniwersalne, że można robić je z truskawkami, śliwkami, malinami, jagodami, porzeczkami, agrestem, borówkami amerykańskimi, wydrylowanymi wiśniami.    


 
Składniki:
  • 25 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 13 dag masła,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 300-400g owoców jagodowych.
Wykonanie:
Cukier, masło i jaja ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na wierzch wzrzucamy owoce. Piekarnik nagrzewamay do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Jedna uwaga: gdy pieczemy ciasto w piekarniku gazowym, to piekarnik lepiej nastawić na 150 stopni i piec ciasto na wyższej wysokości, gdyż łatwo o zbytnie przypieczenie spodu ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz