Gulasze mięsne lub warzywne zazwyczaj gotuję w sobotę i to większej ilości, tak, aby mieć od razu obiad na niedzielę. Bo kto lubi stać w niedzielę godzinami przy garach. Zmieniam dodatki: kasze i surówki. I oszczędzam czas na inne przyjemności, którymi moża wypełnić dzień wolny.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego bez kości,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała cukinia,
- 1 duża cebula,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 lisc laurowy,
- 2 ziele angielskie,
- przyprawy suszone: majeranek, tymianek, oregano, czosnek niedźwiedzi - po dużej szypcie,
- świeże zioła: bazylia, koperek, pietruszka - posiekane po łyżeczce,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Obrać marchew, pietruszkę i pokroić w krążki. Również pora pokroić w krążki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w grubą kostkę. Mięso umyć i pokroić w kawałki. W brytfannie lub garnku o grubym dnie podgrzać olej lub oliwę. Podsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę i pora, wymieszać - poddusić chwilę i dodać pozostałe wszystkie warzywa, wymieszać i zalać wrzątkiem. Nastepnie dodać przyprawy i zioła, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszająć, do miekkości mięsa - około 2 godz. Podawać z dowolną kasza lub ryżem i dowolną surówką. U mnie akurat brokuł, którego bardzo lubię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz