sobota, 11 października 2025

Gulasz z mięsa wołowego z warzywami

 Gulasze mięsne lub warzywne zazwyczaj gotuję w sobotę i to większej ilości, tak, aby mieć od razu obiad na niedzielę. Bo kto lubi stać w niedzielę godzinami przy garach. Zmieniam dodatki: kasze i surówki. I oszczędzam czas na inne przyjemności, którymi moża wypełnić dzień wolny.


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego bez kości,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 lisc laurowy,
  • 2 ziele angielskie,
  • przyprawy suszone: majeranek, tymianek, oregano, czosnek niedźwiedzi - po dużej szypcie,
  • świeże zioła: bazylia, koperek, pietruszka - posiekane po  łyżeczce,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć. Obrać  marchew, pietruszkę i pokroić w krążki. Również pora pokroić w krążki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w grubą kostkę. Mięso umyć i pokroić w kawałki. W brytfannie lub garnku o grubym dnie podgrzać olej lub oliwę. Podsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę i pora, wymieszać - poddusić chwilę i dodać pozostałe wszystkie warzywa,  wymieszać i zalać wrzątkiem. Nastepnie dodać przyprawy i zioła, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszająć, do miekkości mięsa - około 2 godz. Podawać z dowolną kasza lub ryżem i dowolną surówką. U mnie akurat brokuł, którego bardzo lubię. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz