niedziela, 24 marca 2024

Babka piaskowa na Wielkanoc

Wielkanoc już za tydzień. Na pewno każda pani domu ma swój ulubiony przeis na babkę wielkanocą. Przyznam się, że choć lubię bardzo babki drożdżowe, to nie jestem mistrzynią w ich robieniu. Daletego na śweta przygotowuję dwie babki jedną piaskowa, drugą bezglutenową. Przez lata korzystałam z przepisu z takiego dawnego czasopisna "Poradnik domowy" na babkę piaskową, ale od jakiegoś czasu stosuję przepis z ulubionego bloga Kwesta smaku


Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej),
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

Masło, jajka i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej i to się sprawdza, lepiej się ubijają. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez co najmniej 10 minut. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku. Do ubitej masy dodać połowę suchych składników oraz połowę śmietanki, miksować do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki oraz wlać sok z cytryny i zmiksować na jednolitą masę. Foremkę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Masę wylać do formy i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować: cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona biała czekolada.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz