Wielkanoc już za tydzień. Na pewno każda pani domu ma swój ulubiony przeis na babkę wielkanocą. Przyznam się, że choć lubię bardzo babki drożdżowe, to nie jestem mistrzynią w ich robieniu. Daletego na śweta przygotowuję dwie babki jedną piaskowa, drugą bezglutenową. Przez lata korzystałam z przepisu z takiego dawnego czasopisna "Poradnik domowy" na babkę piaskową, ale od jakiegoś czasu stosuję przepis z ulubionego bloga Kwesta smaku.
Składniki:
- 200 g masła,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej),
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Masło, jajka i śmietanka powinny być w temperaturze pokojowej i to się sprawdza, lepiej się ubijają. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez co najmniej 10 minut. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku. Do ubitej masy dodać połowę suchych składników oraz połowę śmietanki, miksować do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki oraz wlać sok z cytryny i zmiksować na jednolitą masę. Foremkę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Masę wylać do formy i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować: cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona biała czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz