poniedziałek, 6 marca 2023

Duszone warzywa - pak choi, bataty, czerwona fasola, ciecierzyca, pomidory

Duszone warzywa robię dość często. Zazwyczaj przygotowuję większą ilość i mam na 2 lub 3 obiady i tylko zmieniać dodatki, a to kasza, a to ryż, a to ziemniaki, a nawet z chlebem smakuje dobrze. To szybkie i zdrowe danie. Jeśli nie mamy pak choi, to sprawdzi się kapusta pekińska - też wypróbowane.


Składniki:
  • 1 cebula,
  • 1 średni batat,
  • 2 sztuki kapusty pak choi,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka gotowanej),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • ulubione przyprawy: kurkuma, czosnek niedźwiedzi, imbir, kozieradka, tymianek, oregano, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cebulę i batata obrać i pokroić w kostkę. Pak choi umyć i odsączyć z wody i pokroić w kawałki. Do średniego rondla wlać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać batata i dusić 5 minut. Następnie dodać pak choi oraz ciecierzycę i fasolę odsączone z puszki i pomidory. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy, wymieszać wszystko. Dodać masło i dusić jeszcze 10 minut i gotowe. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz