niedziela, 4 września 2016

Letnie migawki kulinarne

Pogoda wciąż typowo letnia. I oby tak zostało jak najdłużej. Tego lata nie poświęciłam zbyt wiele czasu na pichcenie, ale małe co nieco udało się zrobić, jak na przykład spaghetti z domowych pomidorów, kopytka z truskawkami, dżem z papierówek i powidła śliwkowe oraz domowe musli. Podczas pobytu w Bieszczadach, w przesympatycznej restauracji "Dom nad rozlewiskiem" w Wołkowyi, zajadałam się pysznościami - jak pizzą z pieca opalanego drewnem oraz świeżymi sałatkami i smacznymi pierogami razowymi ze szpinakiem i serem. Zazwyczaj jedzenie w turystycznych miejscowościach pozostawia wiele do życzenia, tu jest nadzwyczajnie smacznie i świeżo. Jeśli będziecie w okolicy, wstąpcie tam na coś dobrego.

(schabowy z kurczaka, pieczone ziemniaki i surówki, w restauracji "Dom nad rozlewiskiem" Wołkowyja)

(placki ziemniaczane z sosem mięsnym, w restauracji "Dom nad rozlewiskiem" Wołkowyja)

(pierogi razowe ze szpinakiem i serem - pyszota, w restauracji "Dom nad rozlewiskiem" Wołkowyja)

(pizza z pieca opalanego drewnem ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami z kolorowym pieprzem - przepyszna, w restauracji "Dom nad rozlewiskiem" Wołkowyja)

(nie ma to jak domowe spaghetti z własnych pomidorów)

(płatki jaglane na wodzie z jogurtem greckim i jagodami)

(jajka sadzone ze szczypiorkiem)

(włoski talerz pyszności: chleb z pesto z bazylii, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe i oliwki)

(kurki - uwielbiam, dusiły się w sosie z mięsem)

(przekąski: oscypek na ciepło z żurawiną, karczochy, papryczki czereśniowe)

(jajko na miękko - takie lubię najbardziej)

(marchewka, pietruszka, ziemniaki - będą pieczone z ziołami, solą morską i oliwą)

(marchewka i ziemniaki - już upieczone)

(owsianka z dużą porcją duszonych jagód)

(polne kwiaty, pojęcia nie mam jak się nazywają, ale zawsze lubiłam te małe żółte słoneczka)

(domowe kopytka z truskawkami i kleksem śmietany)

(moje przetwory: dżem z papierówek i powidła śliwkowe)

(płatki jaglane z jogurtem greckim i duszonymi malinami)

(lody pistacjowe z figą)

(babeczki czekoladowe)

(produkcja domowego musli - och, czego tu nie ma - sezam, rodzynki, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni, pestki słonecznika i płatki owsiane)

(smoothie: jarmuż, jabłko, gruszka, banan)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz