poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Risotto z kurkami

Na risotto z grzybami miałam już dawno ochotę. Jak zwykle dla siebie samej nie chciało mi się go przygotowywać, za to gotowanie dla bliskich zawsze sprawia mi przyjemność, no i w towarzystwie zawsze miło jest delektować się dobrym jedzenie, a i usłyszany komplement, że smaczne - zawsze łechce moje kulinarne ego. Przepis jest jak zawsze prosty - risotto potrzebuje jedynie naszej cierpliwości, aby każda porcja bulionu miała czas, aż ryż wchłonie ją całą - ot i cały sekret dobrego risotto.


Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g ryżu do risotto,
  • 250 g kurek,
  • 50 ml białe wino (opcjonalnie),
  • tarty parmezan,
  • 1 małą cebula,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki masła,

Wykonanie:
Grzyby opłukać pod bieżącą wodą bardzo dokładnie, większe pokroić mniejsze w całości wrzucić do rondelka z bulionem i gotować 30 minut. Cebulkę pokroić na kawałeczki i zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie wsypać ryż i wymieszać całość. Jeśli mamy białe wino, to teraz należy je wlać i mieszać do czasu, aż odparuje i część wchłonie się do ryżu. Następnie dolewamy łyżkę wazową bulionu z kurkami do ryżu i cały czas mieszając czekamy aż się wchłonie w ryż i tak postępujemy z każdą kolejną porcją bulionu, aż zużyjemy cały. Na koniec dokładany do ryżu jeszcze 2 łyżki masła i mieszamy. Risotto nakładamy na ciepłe talerze i jak mamy parmezan, to też posypujemy startym serem oraz dekorujemy listkami pietruszki. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz