środa, 24 czerwca 2015

Spaghetti truskawkowe

W sezonie truskawkowym nie wyobrażam sobie, abym nie zjadła choć raz klusek z truskawkami. Najprostsze danie pod słońcem. Najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Skusi każdego amatora truskawek. Tylko dwa składniki: makaron i truskawki. Można oczywiście dodać twaróg lub jogurt grecki, lub posypać to płatkami migdałowymi.


Składniki (dla 2 osób):

  • około 250 g makaronu (dowolnego tak naprawdę),
  • około 500 g truskawek.
  • 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki. Pokroić na kawałki. wrzucić do rondla, dosypać cukier i dusić. Po kilku minutach truskawki puszczą dużo soku, który należy odlać - około 3/4 szklanki. Truskawki dusić do całkowitego rozpadnięcia lub pomóc sobie blenderem ;-) Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron nałożyć na głęboki talerz, polać truskawkowym sokiem i od razu podawać. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz