Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanka pestek ze słonecznika,
- 1/2 pestek z dyni,
- 1/2 szklani rodzynek,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Do sporej misko wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pestki ze słonecznika i dyni. Wymieszać to wszystko razem, a następnie rozłożyć równomiernie na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut. Pilnować, aby się płatki nie przypaliły. Następnie wyjąć ostudzić i przełożyć do sporej miski, dodać rodzynki i żurawinę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do reszty składników w misce i dokładnie wymieszać. Do płaskiego naczynia o prostokątnym lub kwadratowym kształcie przełożyć masę i równo ją rozłożyć i docisnąć łyżką do dna. Następnie zostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki na noc, okrywając całe naczynie folią spożywczą. Już po 4 godzinach, albo po całej nocy mamy gotowe batony, które należy pokroić bardzo ostrym nożem. Smacznego.
Świetne batoniki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Zapomniałam dodać, że przechowuję je w pojemniku w lodówce.
Usuń