niedziela, 14 czerwca 2015

Batony owsiano-bakaliowe w gorzkiej czekoladzie

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na przygotowanie domowych batoników. Przeszukałam internet i znalazłam masę przepisów, jednak w każdym, coś tam mi nie pasowało, a to biała czekolada, a to dodany olej, albo co gorsza masło, czy duża ilość miodu. Postanowiłam więc sama spróbować zrobić batony z najprostszych składników. Postawiłam na płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznika, żurawinę, rodzynki i gorzką czekoladę. Gdy już je zrobiłam żałowałam, że nie dodałam orzechów laskowych lub migdałów. Cóż nic straconego, następnym razem. Zresztą ze składnikami można tutaj w dużej mierze dowolnie żonglować i na pewno batoniki wyjdą i będą smaczne.


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanka pestek ze słonecznika,
  • 1/2 pestek z dyni,
  • 1/2 szklani rodzynek,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
Do sporej misko wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pestki ze słonecznika i dyni. Wymieszać to wszystko razem, a następnie rozłożyć równomiernie na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut. Pilnować, aby się płatki nie przypaliły. Następnie wyjąć ostudzić i przełożyć do sporej miski, dodać rodzynki i żurawinę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do reszty składników w misce i dokładnie wymieszać. Do płaskiego naczynia o prostokątnym lub kwadratowym kształcie przełożyć masę i równo ją rozłożyć i docisnąć łyżką do dna. Następnie zostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki na noc, okrywając całe naczynie folią spożywczą. Już po 4 godzinach, albo po całej nocy mamy gotowe batony, które należy pokroić bardzo ostrym nożem. Smacznego.




2 komentarze: