poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sałatka: seler naciowy, awokado, zielone jabłko

Kolejna sałatka z cyklu fit. Samo zdrowie, a do tego lekka i bardzo świeża i co ważne - szybka w przygotowaniu, w sam raz na drugie śniadanie. Można ją także zapakować do pojemnika i zabrać do pracy na lekki lunch. Za samym selerem naciowym nie przepadam, jest dla mnie zbyt "wytrawny" w smaku, ale w tym zestawie i co ważne z tym sosem, smakuje wyśmienicie. Zostało mi nieco sosu i kilka łodyżek selera, zjadłam go razem z sosem i zachwyciłam się jego smakiem. Polecam.


Składniki (porcja dla 1 osoby):
  • pół zielonego jabłka,
  • pół awokado,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść pistacji,
  • 3 truskawki do dekoracji,
  • miodowy sos winegret,
Wykonanie:
Jabłko umyć, przekroić na pół, a następnie połówkę na ćwiartki i ósemki. Awokado przekroić na pół, obrać i pokroić w ósemki. Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Pistacje obrać, usunąć brązowe skórki. Na dużym talerzu ułożyć jabłka w koło, posypać je kawałkami selera naciowego. Na to znów w koło ułożyć ósemki awokado, posypać je pistacjami. Na wierzch ułożyć truskawki i polać sosem. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz